16 Ocak 2015 Cuma

Windows 10 Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Microsoft kısa bir süre önce Windows 10 işletim sistemini duyurdu. Bu işletim sistemi masaüstü, dizüstü, tablet bilgisayarlar ve akıllı telefonlarda kullanılacak. Windows 10, Windows 8’in özelliklerini bünyesinde barındırıyor ve hem masaüstü hem de dokunmatik ekranlı kullanıcıları memnun etmeyi amaçlıyor. Her yeni bir işletim sistemi haberinin ardından, biz teknoloji kullanıcıları ister istemez büyük beklentiler içine giriyoruz. Her anlamda büyük değişimler bekliyoruz. Bu yazımda sizlere Windows 10 ‘nun özelliklerinden bahsedeceğim. Yorum olarak yeni Windows 10 hakkındaki fikir ve düşüncelerinizi konu altından yorum yaparak bildirebilirsiniz.
Windows 10: Merak Ettikleriniz
İşte Windows 10 hakkında sizi mevcut kullandığınız sürümden Windows 10’a geçirmeye teşvik edecek bilmeniz gereken özellikler.
Başlat Menüsü Geri Geliyor
Windows 8 kullanıcılarının özlemiş olduğu başlat menüsü Windows 10 ile geri dönüyor. Birçok masaüstü kullanıcısı, başlat menüsü olmadan programları bulmakta zorlanıyordu ve bu nedenle Microsoft bu menüyü geri getiriyor.
Başlat menüsüyle birlikte Windows 8’in arayüzünde düzenlemeler gerçekleştiriliyor. Windows 10’da başlangıç menüsünden e-posta, hava durumu, ekonomi, haritalar gibi uygulamalara kolayca erişebiliyorsunuz. Microsoft, hem masaüstü hem de dokunmatik ekran kullanan kullanıcıları memnun etmek istiyor.
Bu yeni bir özellik ve ilk defa yeni işletim sistemiyle tanışma fırsatı bulacağız. Bu özellik bilgisayarın klavye bağlı bir masaüstü bilgisayar veya dokunmatik ekranlı bir tablet olup olmadığını anlıyor. Windows 10 işletim sistemi klavye çıkarıldığı zaman kullanıcı dostu bir dokunmatik arayüze kavuşuyor. Bu kullanışlı özellik kullanıcıya daha fazla esneklik kazandırıyor.
Tek Pencerede Genel Uygulamalar
Windows 8’de modern uygulamalar Windows mağazası tam ekranda açıldığı zaman gözüküyordu. Uygulamlar arasında geçişi zorlaştıran bir durumdu. Windows 10 ile bu uygulamalar genel uygulamalar adını alıyor ve diğer uygulamalar ile tek bir pencere haline dönüştürülebiliyor. Bu kullanışlı bir özelliğe benziyor.
Geliştirilmiş Çoklu Masaüstü
Microsoft çoklu görevleri “Görev Görünümü” olarak adlandırıyor ve tüm açılır pencereli tek bir yerden gösterebiliyor. Burada dilerseniz çoklu masaüstü oluşturup uygulamalarınızı daha iyi yönetebiliyorsunuz.
Yeni “Görev Görünümü” butonu görev çubuğunda yer alacak. Görev görünümü arayüzünü bu butona basarak çalıştırabileceksiniz ve oluşturduğunuz sanal masaüstü ögelerine buradan erişebileceksiniz. Görev görünümünü bir kez çalıştırdığınız zaman kullanıcılar bir masaüstü ekle seçeneği ile karşılaşacaklar ve bu sayede çoklu masaüstü oluşturabilecekler.
Snap Assist
Çoklu sanal masaüstü özelliği oturtma özelliği sayesinde daha da iyileştirilebiliyor. Oturtma özelliği sayesinde kullanıcılar pencereleri ekran boyutlarına uyumlu hale getirebiliyorlar. Pencereleri yan yana getirmek de mümkün oluyor.
Çoklu masaüstü ile birlikte bu yeni yeni özellik kullanıcı deneyimini yükseltecek. Snap Assist özellikle tablet kullanıcıları için oldukça kullanışlı olacak.
Geri Dönüşüm Kutusunu Görev Çubuğuna Sabitlemek
Windows 10’da isterseniz görev çubuğuna ve başlat menüsüne geri dönüşüm kutusunu görselini ekleyebiliyorsunuz. Artık geri dönüşüm kutusuna erişmek için tüm açık pencereleri alta almanıza gerek kalmıyor. Bu ufak bir düzenleme olsa bile kullanıcı deneyimini iyileştirecektir.
Boyutu Değiştirilebilir Başlat Menüsü
Artık resmi olarak onaylandı. Windows 10’nun başlat menüsünün boyutu değiştirilebilir olacak. Başlat menüsünün boyutunu pencerenin sol kısmına uyumlu hale getirebilir olacaksınız. Bu özellik tablet kullanıcılarının işine fazlasıyla yarayacak çünkü tablet ekran boyutları birbirinden farklılık göstermektedir.
Charms Bar Kalıyor
Yaygın bir spekülasyona göre Windows 10 ile birlikte charms bar adı verilen özellik kaldırılacaktı. Teknik gösterimde ise charms bar özelliğinin kaldığını görüyoruz. Bu özelliği birçok Windows 8 kullanıcısı sinir bozucu buluyordu ancak Microsoft bu fikre pek katılmıyor gibi gözüküyor.
Güncellenen Komuta İstemi
Windows 10 güncellenmiş bir komuta istemine sahip olacak ve metin seçilmesini ve kopyalanmasını kolaylaştıracak. Bu uzun bekleyişin ardından gerçekleşen bir güncelleme ile ancak Microsoft bunu yapmayı başardı.
Windows 10 metin seçimini kolaylaştırıyor ve komuta istemi artık CTRL + V seçeneğini destekliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder