Şık bir yemek masası hazırlamak özel davetler için çok önemlidir. Doğum günü, kutlama yemekleri, resmi davet yemekleri için kusursuz bir sofra düzenihazırlamak gerekir. Bunun için davetlilerin çatal bıçak kullanımını kolaylaştırmak ve yemek masasında hoş bir görüntü oluşturmak için koyulan bir takım kurallar bulunmaktadır.
YEMEK MASASI HAZIRLAMAYA BAŞLARKEN
YEMEK MASASI DÜZENİ NASIL OLMALI?
- Tabak Yerleşim Düzeni: Tabaklar masanın kenarından 2 parmak içeride olacak şekilde yerleştirilmeye başlanır ve her kişi için açılan servisin aynı hizada olmasına dikkat edilmelidir.
- En büyük ve düz olan servis tabağı ilk olarak yerleştirilir,
- Servis tabağının üzerine ana yemek tabağı yerleştirilir,
- En üste de çorba kasesi yerleştirilir,
- Yağ tabağı servis tabağının sol tarafına yerleştirilir,
- Salata tabağı da yağ tabağının yanına yerleştirilir.
- Çatal , Bıçak ve Kaşık Düzeni: İçten dışa doğru;
- Yemek çatalı tabağın soluna,
- Yemek bıçağı tabağın sağına, keskin yüzü tabağa dönük olarak,
- Meze çatalı tabağın soluna,
- Meze bıçağı tabağın sağına, keskin yüzü tabağa dönük olarak,
- Yemek kaşığı tabağın sağına,
- Tatlı ve pasta çatalı tabağın ön kısmına sapı sola bakacak biçimde,
- Tatlı ve pasta bıçağı tabağın ön kısmına sapı sağa bakacak biçimde ve keskin yüzü tabağa dönük olarak yerleştirilir.
- Bardak Düzeni:
- Su bardağı tabağın sağ ön kısmına,
- İçki bardağı tabağın sağ ön kısmına, Su bardağının az ilerisine yerleştirilir.
Ekmek tabağı, meyve tabağı, mezeler, sosluklar masanın ortasına ve en uygun kısmına yerleştirilir. Peçeteler de tabakların üzerine yerleştirilebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder